Na regen komt zonneschijn. Maar soms sta je wel heel lang voor het raam naar buiten te kijken. Vorige week klaarde het dan eindelijk op. Ik gaf de moestuin nog een kleine week om wat op te drogen en gisteren konden dan eindelijk de peultjes en erwten naar buiten verhuizen. Hoewel erwten en peulen zeker niet de flauwste zijn, gruwen ze van nat en koud weer. Wanneer je ze meteen in volle grond zaait zullen ze al vroeg op het jaar schitteren in de moestuin, tenzij het nat en koud is, dan rotten de zaden weg in de grond. Moeilijke afweging want laat gezaaide erwten zullen in de zomermaanden sowieso last krijgen van heel wat plagen. En is het zo niet ongeveer elk jaar koud en nat? In mijn moestuin wel. De oplossing is simpel doch geniaal, erwten en peulen worden in mijn moestuin standaard in de serre voorgezaaid in potjes en uitgeplant wanneer het weer het toelaat. Gisteren dus.

Nog een kleine twee maand wachten en we kunnen knapperige peultjes oogsten! In de serre hoef ik nergens op te wachten. Nu de peulen niet meer alle plaats op de zaaitafel innemen kunnen er eindelijk kolen voorgezaaid worden. Volgende maand verspeen ik ze en eind april, begin mei kunnen ze hun plaats voorzichtig innemen op het kolenbed.

Het is een komen en gaan van zaailingen en grotere plantjes nu en de volgende weken. De omstandigheden zijn voor hun niet altijd ideaal in een serre want de minimale en maximale temperatuur kan op één dag enorm uit elkaar liggen. Wanneer je automatische raamopeners hebt die de dakramen vanaf een bepaalde temperatuur openen moet je hier niet van wakker liggen.

Op zonnige dagen staan mijn serreramen open zodat de wind door de blaadjes kan. Hiervan drogen ze op zodat er minder kans op schimmel is. Maar de zaailingen worden er ook weerbaarder door omdat ze zich moeten sterken om overeind te blijven. De ideale voorbereiding om binnenkort buiten uitgeplant te worden.

Nog een andere (biologische) maatregel om schimmel te voorkomen is geregeld gesteentemeel verstuiven op de plantjes, het droogt schimmel uit en het werkt versterkend. Verstuif net voor je weggaat zodat je niet teveel van het rondvliegende fijnstof binnenkrijgt.

Let er wel op dat je plantgoed niet uitdroogt, gebruik een gieter met een fijne broes om dagelijks je zaailingen te gieten en zet hem een tijdje op voorhand al in de serre zodat het water kan opwarmen.